Senieji lietuviški receptai : Lietuvos gaspadinių receptai

Senieji lietuviški receptai : Lietuvos gaspadinių receptai

„Keliaudami ir pažindami pasaulį, lankydamiesi svečiose šalyse ir ragaudami kitų kraštų nacionalinius valgius neretai susimąstome ir apie lietuviškąją gastronomijos tradiciją. Kas yra ta lietuviškoji virtuvė? Kurie patiekalai yra patys lietuviškiausi? Kuo pavaišinti užsienietį, atkeliavusį į mūsų kraštą? Kokių patiekalų savo šalies žmonėms pasiūlyti paragauti keliaujant po skirtingus Lietuvos regionus? Ką įtraukti į gastronominį Lietuvos žemėlapį? Kokie patiekalai galėtų reprezentuoti Lietuvos miestus bei miestelius: Vilnių, Kauną, Uteną ar Kelmę?

Šioje knygoje pabandysime bent iš dalies atsakyti į šiuos klausimus. Knygoje rasite dvidešimt vieno patiekalo, kurie būdingi mūsų kraštui, receptą. Tai nėra lietuviškos gastronomijos kanonas, nes kanonas – kažkas negyvo, o gastronomijos tradicija – gyva, nuolat kintanti, nuolat prisitaikanti. Tačiau tai bandymas padėti tiems, kurie ieško atsakymų, nori išbandyti patys ir pasiūlyti kitiems kultūros klodą, kurį galime pavadinti Lietuvos virtuve“, – įvade teigia knygos sudarytojai Anželika ir Arvydas Laužikai.

Knygoje „Senieji lietuviški receptai“ galima rasti trumpas patiekalų istorijas, autentiškus ir šiems laikams pritaikytus receptus. Tačiau norintiems gaminti autoriai rekomenduoja vadovautis sveika nuovoka, guviu protu ir drąsa. Gastronominio paveldo gaminimas namuose yra ne tiek autentiško patiekalo atkūrimas, kiek jo interpretacija, pritaikymas mūsų dienoms. Pasak autorių, juk gaminant svarbu, kad valgis džiugintų savo skoniu, kvapu, išvaizda, o senosios gaspadinės nedidelius nukrypimus nuo jų receptų tikrai atleistų.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *