Lietuvos grybai

Lietuvos grybai

„Lietuvos grybai“ – atnaujintas išsamaus grybautojo žinyno leidimas. Informatyvią knygą parengė žinomas biologas Valdas Sasnauskas, kuris kviečia ne tik susipažinti su visomis Lietuvoje augančiomis grybų rūšimis, bet ir atrasti šių miško gėrybių ruošimo būdus bei įdomiausius receptus.

Grybai – paslaptingas organizmas. Tai nei augalas, nei gyvūnas. Be to, nors atrodo, kad pasaulyje viskas ištyrinėta, mokslininkai kasmet atranda apie tūkstantį dar nežinomų grybų rūšių. Manoma, kad iš viso planetoje gali egzistuoti apie milijoną skirtingų grybų. Kiek užtruktume susipažinti su kiekvieno savybėmis?

Ko gero, nėra būtina žinoti visų pasaulio grybų, tačiau būtų gerai pažinti tuos, kurie auga Lietuvoje. Tam ir reikalingas išsamus grybautojo žinynas. Autorius teigia, kad mūsų šalyje aptinkama apie 6000 žinomų grybų rūšių bei manoma, kad kita tiek yra dar neatpažintų. Tik apie 380 jų gali būti naudojama maistui.

Knygoje „Lietuvos grybai“ autorius Valdas Sasnauskas trumpai supažindina su teorija, kurioje pasakoja apie grybų sandarą, jų mitybą bei plitimo būdus. Taip pat biologas aptaria grybų klasifikavimą pagal maistines kategorijas, reikšmę mūsų mitybai, apdorojimo būdus bei siūlo receptus.

Visgi, svarbiausia žinyno „Lietuvos grybai“ dalis yra informacija apie konkrečius grybus. Čia skaitytojai ras daugybę spalvotų nuotraukų bei išsamių aprašymų. Šalia kiekvienos grybo rūšies yra nurodyti alternatyvūs jos pavadinimai, mat įvairiuose regionuose ar tarmėse jie gali skirtis. Taip pat aprašyta, kokiose vietovėse ši grybų rūšis dažniausiai aptinkama bei kokiomis maistinėmis savybėmis pasižymi, pavyzdžiui, voveraitės turi daug vitamino B1, o lepšės sukaupia itin daug žmogui reikalingo magnio.

Visa informacija pateikta patogiai, greitai randama, pažymėta specialiais simboliais. Tai naudingas žinynas, kuris pravers tiek pradedančiajam, tiek patyrusiam grybautojui. Apsinuodijimas grybais yra labai sunkus, todėl geriau jo nepatirti ir miško gėrybių sezonui pasiruošti iš anksto.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *