Gastrofizika : naujas mokslas apie valgymą

Gastrofizika : naujas mokslas apie valgymą

Eksperimentinės psichologijos profesorius Charles Spence knygoje „Gastrofizika. Naujas mokslas apie valgymą“ teigia, kad valgymo malonumas dažniausiai slypi galvoje, o ne burnoje. Rašytojas supažindina su nauja mokslo šaka, apjungiančia gastronomiją, psichologiją, neuromokslus ir dizainą.

Šioje knygoje kalbama apie priežastis, dėl kurių norime valgyti daugiau arba prarandame apetitą, ilgam įsimename skonį arba jis kaipmat išgaruoja iš galvos. Ar kada pagalvojote, kodėl valgydami dviese suvartojame 35% daugiau maisto, o trise net 75% daugiau? Kaip paaiškinti faktą, kad stiprią kavą mėgstantys žmonės daugiau jos geria esant ryškiam apšvietimui ir kodėl pasaulyje toks nepopuliarus žalios spalvos kečupas? Atsakymas – gastrofizika – nauja pojūčius nagrinėjanti mokslo sritis, kurios pradininkas yra Oksfordo universiteto profesorius Charles Spence.

Jis žengė iš savo laboratorijos ir plačiajai visuomenei pristatė mokslo populiarinimo knygą, kurioje aprašo viską, ką sužinojo apie valgymo patirtį ir tai kaip skonį, aromatą ir bendrą maisto patrauklumą lemia mūsų nuotaika, lūkesčiai ir aplinka.

Knygoje „Gastrofizika. Naujas mokslas apie valgymą“ jūs sužinosite, kas maistą daro patraukliu, stimuliuojančiu ir įsimintinu. Serviravimas, gražios lėkštės, jų spalva, įrankių svoris, fono muzika ir dar daugiau dalykų daro įtaką tam, kiek jūs mėgausitės vakariene. Užtenka pakeisti patiekalo pavadinimą meniu ar indų formą, kad patiekalas, kurio niekas nenorėjo, taptų geidžiamu ir patraukliu.

„Gastrofizika. Naujas mokslas apie valgymą“ – privers į savo lėkštę pažvelgti nauju kampu. Patiks tiems, kurie domisi rinkodara, kognityviniu neuromokslu, dizainu ir elgesio psichologija.

Charles Spence – psichologijos profesorius, Oksfordo universiteto „Krosmodalinių tyrimų laboratorijos“ vadovas. Jo tyrimų objektas – žmogaus smegenų gebėjimas apdoroti skirtingų juslių teikiamus duomenis. Autoriaus tekstai dažnai skelbiami leidiniuose „The Guardian“, „The Financial Times“, „The New Yorker“.

Iš anglų kalbos vertė Agnė Puzauskaitė



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *